Opgelet !

Paniekaanval-hebben.nl is op zoek naar een beheerder voor ons nieuwe forum. Ben jij geïnteresseerd om vrijwillig hieraan mee te werken en heb je ervaringen m.b.t. dit onderwerp, neem dan contact met ons op!

Behandeling paniekaanvallen

Algemeen

Terwijl de oorzaak van paniekaanvallen niet bekend is zijn er wel effectieve behandelingsmethodes beschikbaar. In de meeste gevallen verdwijnen de paniekaanvallen bij mensen met en stoornis. Dit is bij 70 tot 80 procent van de mensen het geval. Meestal wordt in het begin van een paniekstoornis medicatie voorgeschreven. De meest voorkomende zijn;

• Diazepam
• Lorazepam
• Oxazepam
• Prozac
• Seroxat

Cognitieve therapie bij paniekaanvallen

Cognitieve therapie is een systematische methode om negatieve gevoelens te verminderen. Bij cognitieve therapie wordt de persoon met een angst stoornis duidelijk gemaakt wat een paniekaanval is. Zo krijgt een patiënt ademhalingsoefeningen en informatie over de symptomen. Vaak wordt de patiënt geadviseerd om veel te gaan lezen over het onderwerp. Hierdoor krijgt een patiënt een grote hoeveelheid aan kennis tot zijn/haar beschikking en ziet hij/zij in dat een werkelijk gevaar niet aanwezig is. Vaak komen patiënten op websites terecht waar forums worden bijgehouden van lotgenoten. Door de verhalen te lezen leert een patiënt dat ze niet de enige zijn. Vaak wordt cognitieve therapie is combinatie met gedragstherapie en medicijnen gecombineerd.

Drie stappen cognitieve therapie;

1. Bewustwording van negatieve gedachtepatronen
2. Bewustwording van opvattingen die onder de gedachtepatronen liggen
3. Leer negatieve gedachtepatronen uit te dagen

Gedragstherapie bij paniekaanvallen

Gedragstherapie richt zich vooral op het gedrag dat een persoon met een angststoornis heeft. Hierbij worden situaties uitvoerig geanalyseerd en besproken met de therapeut. Vaak hebben angstige bepaalde situaties waarin paniekaanvallen optreden. Dit worden de situationele paniekaanvallen genoemd. Bij deze mensen is het van belang dat het vermijden van situaties wordt gestopt. Dit is ook meteen de beste tip die je mensen kan meegeven als het gaat om paniekaanvallen. Ga nooit op de vlucht voor een situatie en zit je aanval uit op de plek waar hij begint. Dit is in het begin erg moeilijk maar je moet er toch doorheen zien te komen. probeer dit te doen door positief te denken dat het niet langer dan een half uur duurt. Want de regel is "hoe meer je vermijdt hoe meer je lijdt".

Natuurlijk zal een therapeut zulke situaties niet forceren. Het moet geleidelijk worden opgebouwd naar een punt zonder angst. En vergeet nooit dat een angst is af te leren en aan te leren.

Overig:

 
Copyright © 2007-2010 Paniekaanval-hebben.nl Internet Marketing door InternetiQ